برای طبقه بندی انواع لوگو دسته بندی های گوناگونی وجود دارد. با مراجعه به وب سایت ها و کتاب های مختلف ممکن است با 3، 7، 9 یا حتی تعدادی بیشتر، از انواع گوناگون لوگو مواجه شوید.
اگرچه شاید این امر در ابتدای کار شما را گیج کند و برای انتخاب نوع لوگو مناسب برای کسب و کار یا برند خود دچار سردرگمی شوید، اما توجه به یک نکته مهم می تواند کلاف سردرگم این دسته بندی های جوراجور را برای شما باز کند.
نکته مهم این است که بدون توجه به این که چگونه و بر چه اسامی به طبقه بندی لوگو و آرم بپردازیم باید بدانیم که به صورت کلی، لوگو یا نشان تجاری می تواند شامل نوشتار (انواع متن) و تصویر (شامل انواع نمادها و تصاویر گرافیکی) باشد.
نحوه دسته بندی لوگو ها
پس همانطور که در بالا اشاره شد، با توجه به نوع عناصر به کار رفته در لوگو می توان سه دسته بندی ساده و کلی برای آن تصور کرد: نوشتاری، تصویری و یا ترکیبی.
دلیل این دسته بندی ساده این است که لوگو می تواند یا فقط شامل یکی از عناصر (نوشته یا تصویر) باشد یا هر دو.
البته برای هر کدام از این دسته های کلی، می توان زیردسته هایی تعریف کرد که طبقه بندی و شناسایی انواع بیشتری از لوگو ها را برای ما امکان پذیر سازد.
همراه لوگویار باشید تا در ادامه با انواع لوگو ها بیشتر آشنا شویم:
1) لوگو های نوشتاری
لوگو های نوشتاری همانطور که از اسمشان پیداست، بر اساس تایپوگرافی بوده و شامل متن و نوشته های معمولا کوتاهی هستند که شامل نام برند یا شرکت – به صورت کامل و یا کوتاه تر شده – هستند.
این لوگو ها که امروزه رواج زیادی پیدا کرده اند، به خصوص در میان شرکت های اینترنتی و استارتاپ ها محبوبیت زیادی دارند.
اما لوگو های نوشتاری یا متنی نیز شامل چند دسته هستند که علیرغم شباهت زیادشان، تفاوت اندکی نیز با هم دارند:
الف) لوگوتایپ
می توان گفت لوگوتایپ اصلی ترین نوع لوگو نوشتاری است که شامل نام شرکت یا برند به صورت کامل است. برای طراحی لوگوتایپ ها معمولا از فونت سفارشی استفاده می شود، تا خصوصیت جذابیت و منحصر به فرد بودن بیشتری به بیننده منتقل شود.
نمونه های زیادی از لوگوتایپ وجود دارند که شاید هر روز با تعداد زیادی از برند ها یا شرکت های آنها روبرو می شویم.
به عنوان مثال لوگو گوگل یکی از بهترین مثال های لوگوتایپ است. همچنین لوگو فیس بوک، اسنپ و دیجی کالا نیز نمونه های دیگر انگلیسی و فارسی برای لوگوتایپ به شمار می روند.
ب) لوگو مونوگرام
ممکن است برندی ترجیح دهد از نام کامل خود برای طراحی آرم یا نشان تجاری اش استفاده نشود. مونوگرام ها شامل حروف اختصاری نام شرکت هستند.
معمولا زمانی از مونوگرام برای طراحی استفاده می شود که نام تجاری طولانی باشد یا بخواهیم سادگی گرافیکی بیشتر رعایت شود.
به عنوان مثال، آی بی ام و ناسا نمونه ای از لوگو های مونوگرام هستند.
پ) لوگو حرف نماد
شاید بتوان گفت لوگو های حرف نماد نوع خاصی از مونوگرام ها هستند، چرا که زمانی که فقط از یک یا دو حرف در طراحی لوگو نوشتاری استفاده شود به یک لوگو حرف نماد می رسیم.
لوگو وردپرس، اچ پی، ال جی و مک دونالد در این دسته قرار می گیرند.
2) لوگو های تصویری
بدیهی است که عنصر اصلی مورد استفاده در لوگو های تصویری، سمبل، نماد، آیکان یا تصویر گرافیکی است.
شاید بتوان گفت ساخت آرم یا لوگوی تصویری بسیار دشوارتر از لوگو نوشتاری باشد. زیرا، انتخاب و طراحی نماد یا تصویر باید به گونه ای باشد که به خوبی موضوع فعالیت برند یا شرکت و یا مفاهیم مورد نظر مرتبط با آن را به مخاطب منتقل کند.
بسته به نوع نماد، آیکان یا تصویر به کار رفته در این لوگو ها می توان دسته های زیر را برای لوگو تصویری تعریف کرد.
الف) لوگو تصویری ساده
تصویر یا نماد به کار رفته در این دسته از لوگو ها برگرفته از اشیاء پیرامون ماست. یک سیب، پرنده، صورت انسان، و غیره همگی از نمونه چیزهایی است که به سادگی می تواند فعالیت یک شرکت و یا سازمان را به نمایش بگذارد.
لوگو اپل و توییتر نمونه ای از لوگو های تصویری ساده هستند.
ب) لوگو انتزاعی
در طراحی لوگو انتزاعی از تصاویر مفهومی و نمادهای گرافیکی خاصی استفاده می شود که معمولا ما به ازای خارجی ندارند و برگرفته از خلاقیت و حس هنری طراحان و ایده پردازان آن است.
اگرچه در ساخت این لوگو ها نیز از تصاویر گرافیکی استفاده می شود، اما گاهی فهمیدن مفهوم تصویر و یا دلیل انتخاب آن، برای مخاطب عام دشوار و یا غیر ممکن است.
به عنوان نمونه، لوگو مرسدس بنز و یا پپسی در دسته لوگو های انتزاعی قرار می گیرند.
3) لوگو های ترکیبی
لوگو های ترکیبی از دو عنصر اصلی قابل استفاده در طراحی آرم و نشان تجاری استفاده می کنند. در اغلب موارد لوگو ترکیبی شامل یک تصویر گرافیکی به عنوان نماد فعالیت برند و نام برند یا اسم شرکت است.
نکته مهم در طراحی این دسته از لوگو ها، ایجاد هماهنگی بین بخش های نوشتاری و تصویری لوگو است به صورتی که هارمونی اثر گرافیکی به صورت کلی حفظ شود.
لوگو آدیداس و رولکس از جمله معروف ترین لوگو های ترکیبی هستند.